Se på dig själv med kärleksfulla ögon
Kärleksfulla ögon

Idag struntar jag i allt för en liten stund, byltar på mig kläder, tar med mig kaffe i termos och går ner och sätter mig på bryggan med mina tankar. Det är kallt men kaffet är varmt och den friska luften ger ny energi. Jag ser tillbaka på året som gått och det blir väldigt tydligt vad som varit viktigast för mig på min personliga resa. Jag vill gärna dela med mig till dig som stressar runt för att hinna allt och lite till, hur ser du på dig själv? Ta hand om dig, se på dig själv med kärleksfulla ögon, det är så viktigt!

Gör du långa listor över allt som ska göras?

Kokar knäck  och slår in julklappar, ingen stress och ingen klump i halsen i år. Då slår det mig att det är så mycket som jag har förändrat de senaste åren och nu börjar det ge resultat. Lugnet som lägger sig inom mig när jag slutat skriva långa listor som blir övermäktiga att hinna med är skönt. Jag har möjlighet att välja.

Jag letar i minnet och hittar suddiga bilder av jular där jag, som älskar julen och allt som den innebär. ser julen komma som en svallvåg rakt emot mig och tvingar mig att kämpa för att stå kvar. Sena kvällar, röriga planeringar, oändliga listor och total apati när julen väl var över. Det här var min verklighet under så många år. De åren när tröttheten och ångestattackerna var konstant närvarande. Dock minns jag inte att jag skulle kunnat göra avkall på något av alla de ingredienser som julen innehåller.  Med högburet huvud gjorde jag allt det som jag förväntade av mig själv och gick sönder inombords i samma takt.

Slår du på dig själv när du inte hinner med det du planerat

Ofta hann jag inte med allt som stod på listan eller så försökte jag göra många saker samtidigt fastän hjärnan och kroppen ville vila. Istället för att prioritera och välja det jag helst ville göra så gjorde jag allt. När jag inte hann eller när något blev misslyckat pga att jag försökt göra tre saker samtidigt så var jag hård mot mig själv och kände mig misslyckad.

Hinner du inte ta hand om dig själv?

Hur gör du? Tar du hand om dig själv även under stressiga perioder? Tänker du att du inte hinner, du har inte råd, du måste, du behöver bita ihop nu för barnens skull, sen är det din tur. Sen kommer sällan, när vi är klara med en sak dyker lätt en annan upp.

Att ta hand om sig behöver inte handla om att gå på en dyr SPA-behandling eller att få en hel dag för dig själv. Du behöver förändra ditt sätt att se på dig själv så att du känner dig omhändertagen och hållen. Det kräver ingen lång sammanhängande tid, ingen stor budget och ingen barnvakt, det kräver bara att du blir medveten om dig själv och ditt värde.

Vänd på det, se på dig själv med kärleksfulla ögon

För mig har livet successivt förändrats bara genom att jag medvetet väljer att tänka annorlunda. Det är små små steg som har gjort mig till den jag är nu, känslosam, närvarande och lugn. Jag har gjort det genom att ta ögonblick när jag behöver det.

Ett färskt exempel är när jag härom veckan var ute på julklappsjakt. Att gå i affärer har för mig blivit förknippat med jobbiga känslor så jag undviker det om jag har möjlighet. Nu har jag gjort upp en plan för vad jag ska göra och sätter igång. Nästan genast stöter jag på problem när julklapparna jag planerat att köpa är slut i butiken.  Här går min hjärna direkt i strejk, katastroftankar, nu går det dåligt. Men med min nya strategi kan jag se mig själv med perspektiv, ge mig själv en spontan kram och peppa mig att fortsätta. Inga hårda ord, bara kärlek. DET FUNGERAR VARJE GÅNG! Det lättar och jag kan lösa det som krävs.

Så jag vill uppmuntra dig att testa nu under den kommande julveckan och se hur det påverkar dig att titta på dig själv med kärleksfulla ögon. När något går snett eller när det går riktigt bra, var din egen största supporter. Här kommer några tips på tillfällen då du kan sätta guldkant på det som sker.

  • Sätt på en kopp kaffe och sätt dig mitt i julstädningen och bara njut av den, känn varje klunk och andas, underbart.
  • Ge dig själv utrymme att prioritera bort när det blir för mycket. Allt behöver inte vara perfekt. Följ ditt hjärta!
  • Köp en tidning eller en bok till dig själv när du handlar julklappar. Öva på att ta en liten stund då och då för att läsa eller planlöst bläddra. Njut av lyxen! 
  • Se dig själv i spegeln när du går upp på morgonen och när du går och lägger dig på kvällen. Stanna upp, se på dig själv med kärlek. Peppa, ta hand om dig, ge dig själv en klapp på kinden även om det känns fånigt, fyll på med kärlek.


Det finns oändligt många tillfällen att öva på det här och det magiska är att detta lilla ger stora förändringar i hur du upplever världen. Stoppa stressen och njut av julen. Det är en fantastisk högtid med så mycket kärlek. Ta hand om dig!

Med kärlek


Angelica

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Hellsten » Förändra en sak :  ”Jag har haft ett år av sorg, mitt liv blev inte som det varit. Har brist på gläd..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln