Följer du din nyfikenhet?


Våga vara nyfiken

Jag har alltid varit nyfiken och vetgirig. Det har i många fall gjort att jag vågat mig ut utanför min komfortzon. Det har ibland lett till felsteg, men i de flesta fall till lyckade förändringar. Trots att jag vet att det är just där vi växer som mest så känns det lika obekvämt varje gång. Det blir laddat. 

Många frågor som rör runt i huvudet, är det rätt, vad ska omgivningen tycka, kommer jag att lyckas osv. Faktum är att det största förändringar som hänt i mitt liv och i företaget har inträtt just när jag känner igen den där rädslan och vågar skrida till handling ändå. Jag känna igen känslan att något stort är på gång, en avgörande förändring stor som liten, det pirrar i magen och jag vill helst springa och gömma mig samtidigt jordar sig fötterna mot marken och jag tar avstamp. Det finns inga valmöjligheter, jag bara måste göra det.
 
När du kastat dig ut

I den stund jag vågar kasta mig ut och prova något nytt, ta ett nytt steg framåt, så får jag plötsligt tillgång till alla mina sinnen. Jag blir klar och tydlig i tanken. För varje gång jag vågar så blir jag lite modigare. Det som var otäckt och obekvämt sist är nu normalt och jag kan ta ytterligare ett steg. När vågar du vara nyfiken och gå utanför din komfortzon trots att du är rädd?

En process

Det senaste året har en längtan växt sig allt starkare och under hösten gjorde jag en omfattande undersökning där jag både lät personer svara på frågor och pratade också med många personligen. Jag slogs av att så många, liksom jag gjort många gånger, känner sig fångade i situationen. En fantastisk kvinna som jag intervjuade pratade om att hon "långsamt dödade sig själv genom att driva sig själv för hårt och bara gå på ren vilja". Jag känner igen det, har själv varit där, men har bla med hjälp av min coach Anna Åberg (japp, jag har en coach och hon är fantastisk) och det företagsnätverk som jag ingår i,  insett att när vi stänger av känslorna och bara kör på så blockerar vi oss själva. När man ser det utifrån så känns det självklart, men det gör det inte när man står där mitt i allt ihop.

Blockeringar

Blockeringarna dödar vår kreativitet och splittrar upp oss på alla de uppgifter vi har att göra. Vi förlorar överblick och perspektiv. När allt bara handlar om att göra så känner vi en brist på kontroll i andra områden. Vi betar av alla våra praktiska uppgifter men börjar gå omkring med en oro i kroppen för ekonomi och att vi aldrig hinner planera, vi hinner aldrig återhämta oss, en oro som växer till en klump i magen. Tröttheten kommer.

En del tar sig upp själva, kan ta tag i allt och få det viktiga perspektivet tillbaka. För mig handlande det mycket om att faktiskt ta mitt företagande på allvar, att inte trassla in mig i känslor av oro och maktlöshet, att inte fastna i görandet. Jag behövde hjälp med att återfå perspektivet och jag är glad för att jag vågade ta emot råd och inspiration med ett öppet sinne. Det är livsavgörande för att orka göra det man vill i livet!

Samtalets styrka

Alla samtal med min livskamrat, vänner, min coach och mina kollegor om mjuka och hårda värden skapade magi för mig. Samtal som förmedlar en enorm styrka. Känner att jag vill dela med mig, känna att jag kan ge att jag kan ge vidare. Alla där ute som kämpar ni är inte ensamma.  

Vi behöver lyfta de negativa känslorna till ytan, alla behöver bli lyssnade på, inte trycka ner dem men inte heller agera utifrån dem .

Vi behöver se på verkligheten som den är och medvetet flytta fokus till lösningen - ditt vi VILL (inte fastna i problemet). De positiva känslorna ger energi - vi lyfter och hyllar våra styrkor istället. Fokus flyttar till ett nyfiket "Vad kan vi göra?"

Spännande och svårt, vi kommer misslyckas emellanåt, men det ger omedelbara resultat. Räta på dig och våga blomma!

Sammanfattningsvis

Kort sammanfattat är vi inte så komplicerade som vi tror. Vår hjärna är inställd på att leta efter faror, den hittar tvivel och oro där det går, det är helt normalt. Vi behöver fundera över våra medvetna tankar och göra aktiva val. 

Här är några saker som du kan ta med dig om du vill;

* Tänk KVALITET - vad är viktigt för dig?

* FOKUSERA på det som är viktigt för dig, alltid, i allt.

* Gör det med LÄTTHET, ett steg i taget mot det du känner är viktigt för dig.

* Känn TACKSAMHET. Skriv, tänk eller uttala det du är tacksam för varje dag.

För mig får nyfikenhet och mod får styra. Jag gör nu förändringar med kärlek, med hjärtat och det är fantastiskt!

Till Dig Med kärlek

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Hellsten » Förändra en sak :  ”Jag har haft ett år av sorg, mitt liv blev inte som det varit. Har brist på gläd..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln