Balanserar du på gränsenVarva ner och bli mer närvarande

I år har jag semester, för första gången på många år så känner jag hur kroppen går ner i varv och hur jag blir mer och närvarande. Jag känner dofterna på morgonen när jag öppnar dörren eller när vi sitter på altanen på kvällen, jag hör fåglarna och känner svalkan mot kroppen när jag badar. Simpelt kan tyckas men under många år sprang jag bara, med en sköld mellan mig och världen.  Att fastna bland alla måsten och att-göra är lätt. När man driver företag, bor och verkar på en gård med djur, ännu lättare, det finns alltid massor att göra oavsett årstid och väder.

Att aktivt välja 

Att ha semester eller vara ledig innebär kanske inte samma sak för oss som för andra, kanske är det så för dig också?  Här handlar det om att aktivt välja ett lägre tempo, att ta vara på tiden mellan tillsyn av djur, vattning, flytt av staket, sortering/vägning av lamm osv.  Kanske kan vi komma iväg några dagar, men det blir inte många och kanske vill vi inte heller vara borta hemifrån så länge. På bilden sover vi på vår brygga några hundra meter från huset, lyxcamping på bästa sätt, en del av vår semester. Allt vi behöver finns här, men vi behöver vara noga med att planera in vår återhämtningstid liksom alla andra delar i vårt liv och uppmärksamma och njuta av allt vi har runt oss!

Hitta balansen

Det är viktigt att vara uppmärksam och göra en verklighetsavstämning då och då så att du verkligen håller ett tempo som fungerar långsiktigt. Känner du igen dina tecken på att din belastning är ohållbar? För mig blev det en tuff läxa att inse att även jag behöver återhämtning. "När vi har gjort klart det här", "Efter installningen...", "Om några veckor blir det lugnare" var vanliga förklaringar på varför det inte gick att vara ledig, ska bara.... Sen...
Det slutade med en krasch som tog år att ta sig uppifrån. Men varför är det så svårt? Det är ju bara att ta lite ledigt, eller? Nej, det är det inte, det händer helt enkelt inte! Något kommer alltid emellan. Vi behöver göra aktiva val.

Det vi behöver göra är att inse att det riktiga problemet är vi själva, DU är det största problemet för dig och JAG är det största problemet för mig.  Det är när man måste släppa ursäkterna och tanken på sig själv som ett offer för omständigheterna som det blir riktigt jobbigt. Ingen vet hur min situation ser ur eller vad jag har för förutsättningar till ledighet tänker du?

Jag har också varit där, 450 tackor + lamm, hästar, hundpensionat, åkermark, skördar som ska in, två småbarn, ett förhållande som behöver tid, energi och kärlek osv osv. Min strategi att bara köra på höll inte långsiktigt och det var först när jag tvingades inse att vi alla har ett val som jag fylldes med en känsla av hopp och frihet.

Skissa på din drömvecka

Valet ser olika ut för oss alla vi har olika förutsättningar, men vi har alltid möjlighet att ändra vår situation, ett litet steg i taget eller med stora steg. Börja med att först fundera ut hur du egentligen vill ha det, vara konkret. Ta ett tomt papper och börja med att rita ett årshjul, rita in när det skulle passa dig bäst att vara ledig, det kan vara beroende av verksamhet, säsong, arbetsuppgifter osv.

Sedan är det dags att ta tag i den kontinuerliga återhämtningen. Ta ett nytt papper och skriv ner, helt fritt, hur du skulle vilja att din perfekta drömvecka såg ut? Hur skulle du lägga upp en vecka där du har 100 % kontroll över tiden? Titta på den ofta och  börja sakta men säkert gå mot din ideala vecka. Just do it!

Just do it!

Fastna inte heller vid någon specifik beskrivning av vad att vara ledig eller att ha semester innebär, den är olika för alla. Om man som vi har djur så kan vi inte strunta i dem på lördagar och söndagar, men vi kan anpassa vår övriga tid till att bli speciell.
Under vintern är tex. söndagar heliga hos oss. vi behöver inte åka någonstans, ingen skola, aktivitet eller uppdrag utanför gården. Vi börjar morgonen med att gå ut och göra våra gårdssysslor, se till att alla har mat och vatten mm och sedan går vi in och lagar en brakfrukost (brunch) och sitter där med kaffekoppen och tidningen hur länge som helst. Varje söndag. På eftermiddagen behöver vi gå ut igen men då känns det skönt att få komma ut i friska luften och röra lite på sig.

Ett annat exempel kan vara att gå ner och borsta lite på kossorna när stressen gör sig påmind, eller träna med hunden. Ridning är också en enorm avkoppling för mig.

Vad är din bästa avkoppling?

Det kan faktiskt vara så att om du planerar in och lägger tid på dina fritidsintressen eller bara är ledig så gör du en smart investering i din egen effektivitet! Ofta är det också när jag gör något helt annat som de bästa idéerna och inspirationen kommer. Gör som katterna, njut av livet!

Tar du ledigt eller balanserar du på gränsen? Skriv till mig och berätta.

Soliga sommarhälsningar


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Hellsten » Förändra en sak :  ”Jag har haft ett år av sorg, mitt liv blev inte som det varit. Har brist på gläd..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln